Wyjątkowe właściwości unikalnego szczepu drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I-745
(głównego składnika leku probiotycznego Enterol)
W latach 20-tych XX. wieku francuski mikrobiolog Henri Boulard podróżował po Indochinach, gdzie badał procesy fermentacji i choroby tropikalne. W tym czasie w Azji często występowały epidemie cholery - zakaźnej choroby układu pokarmowego.
W 1923 r.1 podczas jednej ze swoich ekspedycji po dżungli Azji Południowo-Wschodniej badacz zaobserwował, że lokalni mieszkańcy, aby wyleczyć wywoływaną przez cholerę biegunkę zakaźną, pili napój na bazie tropikalnych owoców: liczi i mangostanu. Po zbadaniu tych owoców, uczony odkrył i zidentyfikował na ich skórkach specyficzny szczep drożdży z rodziny Saccharomyces.
Ten pojedynczy szczep drożdży doktor nazwał swoim nazwiskiem, a firma Biocodex wytwarza produkty ze szczepem Saccharomyces boulardii CNCM I-745® do dziś (m.in. Enterol w Polsce).
Szczep S. boulardii CNCM I-745® to nie tylko pierwszy szczep drożdży o właściwościach probiotycznych, ale również pierwszy na świecie probiotyk wykorzystany w medycynie człowieka.
W 1953 r. firma Biocodex nabyła prawa do szczepu drożdży Henriego Boularda, a w 1961 r. zarejestrowała liofilizowane drożdże Saccharomyces boulardii CNCM I-745® jako lek.
Szczep Saccharomyces boulardii CNCM I-745® został bardzo dokładnie przebadany, a jego korzystne właściwości oraz bezpieczeństwo stosowania zostało potwierdzone w ponad 100 badaniach klinicznych3 z udziałem ludzi.
potwierdzających skuteczność i bezpieczeństwo
w ponad 90 krajach dostępne są preparaty z tym szczepem
od 1980 r. prawie pół miliarda ludzi4 przeszło kurację tym szczepem
potwierdzających skuteczność i bezpieczeństwo
w ponad 90 krajach dostępne są preparaty z tym szczepem
od 1980 r. prawie pół miliarda ludzi4 przeszło kurację tym szczepem
Nie wszystkie zawarte w probiotykach szczepy bakterii czy drożdży mają takie same korzyści zdrowotne, dlatego wybór przypadkowego probiotyku może nie przynieść oczekiwanych efektów.
Każdy szczep ma przypisane specyficzne właściwości, dlatego w celu identyfikacji nadaje się specjalne oznaczenie, na które składa się:
Obecnie dostępny szczep CNCM I-745 jest jakby odciskiem linii papilarnych oryginalnego szczepu zidentyfikowanych przed laty na skórkach owoców w Indochinach.
Ma to znaczenie choćby dlatego, że nawet w obrębie tego samego gatunku można zaobserwować znaczne różnice we właściwościach poszczególnych szczepów2. Mówiąc wprost, nie każdy szczep należący do Saccharomyces boulardii, który można spotkać w innych produktach na rynku, ma taki sam wpływ na zdrowie.
Większość badań i przypisywanych korzyści zdrowotnych dla tego gatunku dotyczy właśnie unikalnego szczepu Saccharomyces boulardii CNCM I-745® firmy Biocodex. Zatem wybierając produkty z tym szczepem ma się pewność, że skuteczność i bezpieczeństwo działania zostało sprawdzone i potwierdzone licznymi badaniami.
Jakie korzystne właściwości ma szczep Saccharomyces boulardii CNCM I-745®?
Badania wykazały, że szczep ten bardzo pozytywnie wpływa na przyczyny i symptomy biegunki, a także na zaburzoną mikrobiotę jelitową poprzez działania o charakterze1,2:
Ryc. 1: Różne sposoby, w jakich Saccharomyces boulardii CNCM I-745 wpływa na przyczyny biegunki w celu zapobiegania, leczenia i wspomagania regeneracji: stymulacja układu odpornościowego, przywracanie równowagi mikrobioty jelitowej, zmniejszenie stanu zapalnego i działanie przeciwbakteryjne.1,2
Probiotyki ze szczepem Saccharomyces boulardii CNCM I-745® cieszą się zaufaniem lekarzy, farmaceutów i przede wszystkim pacjentów na całym świecie. Od lat 80. XX w. kurację tym probiotykiem przeszło prawie pół miliarda ludzi w ponad 90 krajach na świecie.
Na wybór preparatów ze szczepem Saccharomyces boulardii CNCM I-745® niewątpliwie wpływają liczne rekomendacje i zalecenia międzynarodowych towarzystw naukowych, m.in.:
Światowa Organizacja Gastroenterologii
(WGO - World Gastroenterology Organisation)
Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN - European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition)
Przyjmowanie probiotyków może przynieść pozytywne skutki...
1. World Health Organisation Fact Sheet: Diarrheal Disease. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diarrhoeal-disease. Last accessed 16th December 2019.
2. Farthing M, et al. Acute diarrhea in adults and children: a global perspective. Journal of clinical gastroenterology. 2013; 47(1): 12-20.
3. Na podstawie Guandalini S, and Vaziri H, eds. Diarrhea: diagnostic and therapeutic advances. Springer Science & Business Media, 2010.
4. McFarland LV. Antibiotic-associated diarrhea: epidemiology, trends and treatment. Future Microbiology. 2008; 3(5): 563-578.
Enterol® (Saccharomyces boulardii CNCM I-745). SASZETKA: Skład: Jedna saszetka zawiera 250 mg liofilizowanych drożdżaków S. boulardii CNCM I-745 oraz substancje pomocnicze m.in.: laktoza jednowodna, fruktoza, składniki aromatu owocowego: sorbitol, linalol, d-limonen, eugenol, butylowany hydroksyanizol. Postać farmaceutyczna: proszek do sporządzania zawiesiny doustnej. KAPSUŁKA: Skład: Jedna kapsułka zawiera 250 mg liofilizowanych drożdżaków S. boulardii CNCM I-745 oraz substancje pomocnicze m.in.: laktoza jednowodna. Postać farmaceutyczna: kapsułka.
Wskazania: Leczenie ostrych biegunek infekcyjnych; zapobieganie biegunkom związanym ze stosowaniem antybiotyków; nawracająca biegunka spowodowana zakażeniem Clostridium difficile, jako dodatek do leczenia wankomycyną lub metronidazolem; zapobieganie biegunkom związanym z żywieniem dojelitowym; zapobieganie biegunkom podróżnych. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na subst. czynną lub którąkolwiek subst. pomocniczą, pacjenci z cewnikiem założonym do żyły centralnej, pacjenci w stanie krytycznym lub pacjenci ze znacznie zmniejszoną odpornością, ze względu na ryzyko fungemii. Podmiot odpowiedzialny: BIOCODEX, 7 avenue Gallieni, 94250 Gentilly, Francja
To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Zwróć uwagę na przeciwskazania. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Copyright © 2023 ENTEROL®. All right reserved