Uważaj na biegunkę w czasie podróży

Obok stosowanych w medycynie klasyfikacji biegunek, możemy spotkać się z określeniem „biegunka podróżnych”. Nazwa pochodzi od okoliczności, w jakich dotyka nas biegunka, czyli w czasie wyjazdów, szczególnie do egzotycznych krajów. Biegunka podróżnych związana jest z ostrym zakażeniem układu pokarmowego, wywołanym przez bakterie lub rzadziej wirusy czy pierwotniaki. Jeśli masz kontakt z brudną, nieodkażoną żywnością lub wodą, to istniej duże ryzyko takiego zakażenia. Powodem biegunki może być także nieodpowiednie łączenie pokarmów, które często praktykujemy w czasie wyjazdów wakacyjnych. Nietypowe potrawy mogą mieć zły wpływ na działanie naszego układu pokarmowego. Jak przy innych rodzajach biegunek, także tu mogą towarzyszyć nam bóle brzucha, gorączka, wymioty, a w konsekwencji odwodnienie organizmu.
W samym stolcu możemy zaobserwować również krew lub śluz. Najczęściej biegunka podróżnych „trzyma” nas przez kilka dni. W tym czasie pamiętajmy o piciu dużych ilości wody, koniecznie butelkowanej. Przy nasilonych, przedłużających się objawach powinniśmy skonsultować się z lekarzem.

Gdzie warto szczególnie na siebie uważa? – Afryka, Azja Południowa oraz Ameryka Południowa i Środkowa, także kraje Bliskiego Wschodu, Rosja, Chiny oraz kraje śródziemnomorskie.

Jeśli chcesz uchronić się przed spędzenie urlopu na leczeniu biegunki, postaraj się przestrzegać kilku podstawowych zasad:

  • unikaj picia wody prosto z kranu bądź otwartych ujęć wodnych (studnie, strumyki, źródła itd.), a także napojów z lodem, który często jest przygotowywany z wody z bieżącego źródła (np. kranu);
  • pij wodę butelkowaną lub uprzednio przegotowaną;
  • szczególnie dbaj o higienę osobistą – myj ręce przed każdy posiłkiem i po wizytach w miejscach publicznych (np. autobusach, muzeach itd.); jeśli to możliwe, to myj zęby w wodzie butelkowanej, by uniknąć kontaktu z nieodkażoną wodą;
  • jedz potrawy ze sprawdzonych źródeł, unikając lokalnych potraw sprzedawanych często na ulicy
    i przygotowywanych bez odpowiedniego zaplecza sanitarnego;
  • dokładnie myj owoce, warzywa oraz inne produkty żywnościowe, na których mogą osadzać się drobnoustroje chorobotwórcze;
  • wzmocnij ochronę swojego organizmu – w podróży niestety nie zawsze można właściwie zadbać o higienę osobistą, a także odpowiednio przygotować produkty żywnościowe do spożycia; w takich wypadkach warto dodatkowo się zabezpieczyć – kuracja 10 dniowa lekiem Enterol 250®  pozwoli Ci znacznie obniżyć ryzyko biegunki, wystarczy 5 dni przed wyjazdem oraz przez pierwsze 5 dni podróży raz dziennie zażywać jedną dawkę Enterolu 250® (jedna kapsułka lub jedna saszetka). Lek dostępny jest bez recepty. Pamiętaj!
    W podróży zawsze myj ręce przed każdym posiłkiem i pij tylko i wyłącznie wodę butelkowaną lub po przegotowaniu.