Historia odkrycia szczepu drożdżaków Saccharomyces boulardii

Dobroczynne działanie drożdży Saccharomyces boulardii odkrył francuski mikrobiolog Henry Boulard. W 1920 roku, podczas swojej podróży po Indochinach, uczony badał epidemię cholery wśród miejscowej ludności. Doktor Boulard ze zdumieniem zauważył, że osoby zakażone przecinkowcem cholery piły specjalny napar w celu powstrzymania wyniszczających ciało biegunek. Zdrowotną herbatę przyrządzano z owoców tropikalnych – głównie z liczi oraz mangostanu.

Po dokładnej analizie składników naparu Henry Boulard doszedł do wniosku, że to nie owoce pomagają leczyć biegunkę, ale rosnący w wysokich temperaturach, nieznany nauce szczep drożdżaków. Doktor nadał mu nazwę Saccharomyces boulardii i po powrocie do Europy opatentował jako lek przeciw biegunce. Preparat trafił na rynek apteczny w połowie ubiegłego wieku.

W latach 70. przeprowadzono szczegółowe badania kliniczne Saccharomyces boulardii, które potwierdziły skuteczność działania drożdżaków odkrytych przez francuskiego mikrobiologa. Do tej pory w sumie przeprowadzono ponad 50 badań klinicznych oraz przeszło 90 badań farmakologicznych Saccharomyces boulardi –najwięcej ze wszystkich środków przeciwko biegunce. Te małe, dobroczynne drożdże doczekały się aż 300 naukowych publikacji.

Dziś lek probiotyczny zawierający liofilizowane drożdże Saccharomyces boulardii znany jest na całym świecie. Preparat sprzedawany jest w 100 krajach jako środek skuteczny w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju biegunek (ostre biegunki bakteryjne i wirusowe, biegunki poantybiotykowe, biegunka podróżnych).

Probiotyk polecany jest przez lekarzy pediatrów, liczne instytuty naukowe, organizacje i autorytety medyczne, m.in. ESPGHAN– Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci  oraz NICE – Brytyjski Narodowy Instytut ds. Doskonalenia Leczenia Klinicznego.

W Polsce lek dopuszczony jest do sprzedaży pod nazwą ENTEROL 250®. Można go nabyć w aptekach bez recepty.