Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na używanie plików cookie.
Więcej informacji zamieszczono w naszej Polityce prywatności.×

BIEGUNKA

Najogólniej mówiąc biegunka to nieprawidłowość w funkcjonowaniu naszego układu pokarmowego. Jej podstawowym objawem są nienaturalne stolce, tj. zbyt częste, o wodnistej konsystencji (płynnej lub półpłynnej). Główną przyczyną biegunki są zakażenia układu pokarmowego, choć jej początki mają bardzo różne źródła.

Jak sprawdzić, czy to biegunka?

Najogólniej mówiąc biegunka to nieprawidłowość w funkcjonowaniu naszego układu pokarmowego. Jej podstawowym objawem są nienaturalne stolce, tj. zbyt częste, o wodnistej konsystencji (płynnej lub półpłynnej). Główną przyczyną biegunki są zakażenia układu pokarmowego, choć jej początki mają bardzo różne źródła.

Warto jednak zwrócić uwagę, że zbyt częste stolce nie zawsze muszą oznaczać biegunkę. Dlatego za najlepszy wskaźnik wystąpienia tej przykrej dolegliwości zaleca się przyjąć zmianę konsystencji stolca podczas kolejnych wypróżnień – jeśli stolce są coraz bardziej wodniste, to najprawdopodobniej wystąpiła biegunka.

Biegunka dotyczy zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Częstymi objawami towarzyszącymi, jakie możemy obserwować w czasie biegunki są:

• wzmożona perystaltyka jelit, tzn. zbyt szybkie przemieszczanie się pokarmu w układzie pokarmowym, w efekcie jedzenie nie zostaje w całości strawione a organizm nie ma czasu na uformowanie prawidłowych, niewodnistych stolców
• bóle brzucha
• gorączka
• nudności
• wymioty
• ogólne osłabienie
• bóle głowy


Jak zapobiegać biegunce?

Biegunka może nas spotkać w różnych okolicznościach. Jednak na co dzień możemy ustrzec się biegunki związanej z zakażeniami pokarmowymi, złą dietą czy przyjmowaniem leków. W jaki sposób to zrobić? Wystarczy, że zapamiętamy i wdrożymy w naszym życiu kilka podstawowych reguł higieny układu pokarmowego:

1. przestrzegajmy higieny osobistej – mycie rąk przed każdym posiłkiem i po wizytach w miejscach publicznych pozwoli nam na eliminację większości drobnoustrojów chorobotwórczych ze skóry, a tym samym uchroni nas od zakażenia

2. nie spożywajmy produktów bez uprzedniego ich umycia – na surowych owocach i warzywach żeruje wiele groźnych bakterii oraz innych drobnoustrojów.

3. unikajmy surowego oraz niedogotowanego mięsa oraz ryb – na surowych produktach zwierzęcych często rozwijają się bakterie

4. nasza dieta musi być urozmaicona i odpowiednio dobrana – menu bogate w różne potrawy i produkty, pozwoli na dostarczenie naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, witamin, soli mineralnych.

Ważne są także nasze nawyki żywieniowe. Z pewnością zmniejszymy ryzyko pojawienia się biegunki jeśli unikniemy złego łącznia produktów, jak np. surowych warzyw czy owoców z mlekiem. To prawdziwa mieszanka wybuchowa dla naszych jelit. Dieta powinna być także zdrowa. Rezygnacja z napojów gazowanych, produktów o dużej zawartości cukru czy soli, na pewno pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i stan układu pokarmowego.

5. ruch to zdrowie, o czym zdarza nam się zapomnieć – kilka minut gimnastyki lub krótki spacer będą miały zbawienny wpływ na cały nasz organizm, nie tylko na układ trawienny.

6. w niektórych przypadkach, gdy nasz organizm może być szczególnie narażony, warto dodatkowo się zabezpieczyć – w tym celu najlepiej jest zaopatrzyć się w dostępne w aptekach preparaty probiotyczne. Ale uwaga, nie każdy probiotyk działa w taki sam sposób. Bezpiecznym i sprawdzonym środkiem jest lek Enterol® 250, który stosowany w antybiotykoterapii czy przed podróżą, znacznie obniży ryzyko biegunki.


Jak skutecznie wyleczyć biegunkę?

Czasem przychodzi taki dzień, że dopada nas biegunka. Jak sobie radzić, by szybko wrócić do zdrowia? Przede wszystkim biegunki nie można lekceważyć! Odwodnienie, które może być powikłaniem biegunki, jest niezwykle niebezpieczne dla naszego zdrowia, a nawet życia. Do szczególnej grupy ryzyka możemy zaliczyć dzieci, które bardzo szybko się odwadniają. Duże ilości płynów są niezbędne, więc pijmy, najlepiej wodę. W ten sposób uzupełnimy niedobory wody w organizmie. Kolejnym krokiem powinno być wprowadzenie diety. Odstawiamy zatem potrawy i produkty podrażniające układ  pokarmowy, jak kawa, alkohol, tłuste dania, napoje gazowane.

Czasem skuteczne mogą okazać się domowe sposoby. W zależności od rodzaju biegunki, może pomóc nam czasowa głodówka (w biegunce osmotycznej) lub dieta oparta na potrawach i produktach wchłaniających wodę, jak np. ryż, budyń, suchary, banany. W czasie biegunki jedzmy małe ilości pokarmów, w stosunkowo krótkich odstępach czasu (co 2-3 godziny).

Innym przypadkiem jest biegunka związana ze stosowaniem antybiotyków. W tym przypadku musimy podjąć dodatkowe kroki mające na celu wsparcie naszego organizmu w walce z chorobą i… antybiotykami, które osłabiają dobroczynne bakterie żyjące w jelitach. Ratunkiem będzie zastosowanie probiotyków.

Niestety nie każdą biegunkę zdołamy opanować domowymi sposobami, bez interwencji lekarza. Jeśli w stolcu zauważysz niepokojące substancje, jak krew, śluz czy ropę, bądź zmagasz się z intensywną biegunką ponad dwie doby (w przypadku dzieci, ponad dobę) – nie czekaj, zgłoś się do lekarza.

Biegunka to przykre doświadczenie. Dlatego aby się przed nią chronić, warto wcześniej stosować leki probiotyczne, takie jak Enterol® 250, zwłaszcza w szczególnych przypadkach – w czasie antybiotykoterapii czy przed dłuższymi podróżami.


GŁÓWNY SKŁADNIK LEKU ENTEROL® 250

Działanie drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I‑745 zawartych w Enterolu® 250 polega na wzmocnieniu flory przewodu pokarmowego i ochronie nabłonka jelita. To znaczy, że stosując go, pomagamy odbudowywać się niezbędnym bakteriom jelitowym oraz chronimy je przed negatywnym wpływem drobnoustrojów chorobotwórczych a także przed wyniszczeniem w wyniku stosowania antybiotyków.

Saccharomyces boulardii CNCM I‑745

Dobroczynne działanie drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I‑745 odkrył francuski mikrobiolog Henry Boulard. W 1920 roku, podczas swojej podróży po Indochinach, uczony badał epidemię cholery wśród miejscowej ludności. Doktor Boulard ze zdumieniem zauważył, że osoby zakażone przecinkowcem cholery piły specjalny napar w celu powstrzymania wyniszczających ciało biegunek. Zdrowotną herbatę przyrządzano z owoców tropikalnych – głównie z liczi oraz mangostanu.

Po dokładnej analizie składników naparu Henry Boulard doszedł do wniosku, że to nie owoce pomagają leczyć biegunkę, ale żywjący w wysokich temperaturach, nieznany nauce szczep drożdżaków. Doktor nadał mu nazwę Saccharomyces boulardii CNCM I‑745. Następnie szczep stał się przedmiotem patentu a jako składnik produktów na biegunkę trafił na rynek apteczny w drugiej połowie ubiegłego wieku.

Na przestrzeni lat przeprowadzono badania kliniczne Saccharomyces boulardii CNCM I‑745, które potwierdziły skuteczność działania drożdżaków odkrytych przez francuskiego mikrobiologa. Do tej pory w sumie przeprowadzono około 100 badań klinicznych. Sumarycznie można odnaleźć ponad 600 publikacji dotyczących szczepu Saccharomyces boulardii CNCM I‑745.


Dziś lek probiotyczny zawierający liofilizowane drożdże Saccharomyces boulardii CNCM I‑745 znany jest na całym świecie. Preparat sprzedawany jest w 100 krajach jako środek w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju biegunek (ostre biegunki bakteryjne i wirusowe, biegunki poantybiotykowe, biegunka podróżnych).

Probiotyk polecany jest przez lekarzy pediatrów, liczne instytuty naukowe, organizacje i autorytety medyczne, m.in. ESPGHAN – Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci oraz WGO – Światowej Organizacji Gastroenterologicznej.

W Polsce lek dopuszczony jest do sprzedaży pod nazwą ENTEROL® 250. Można go nabyć w aptekach bez recepty.



MIKROBIOTA

Mikrobiota (termin ten określa wszystkie drobnoustroje zasiedlające organizm człowieka, głównie przewód pokarmowy) odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia. Dysbioza, czyli zaburzenia składu i funkcji mikrobioty, stanowi istotny czynnik w patogenezie wielu schorzeń.

Nasza mikrobiota

W ostatnich latach mikroflorze poświęcono wiele badań, które wykazały, że nasi mikroskopijni partnerzy pełnią znacznie ważniejszą rolę ochronną niż to pierwotnie zakładano. Niektóre z przeprowadzonych w ciągu ostatnich kilku lat badań wykazały, że zaburzenia funkcjonowania mikrobioty mogą mieć związek z początkiem różnych schorzeń.

Udowodniono także, że każda część ludzkiego ciała ma swoją własną mikrobiotę. Oznacza to, że biliony mikroorganizmów, które można znaleźć w jelicie, należą do nieco innych gatunków niż mikroorganizmy zasiedlające skórę, ślinę, czy oczy. Ponadto populacja mikroorganizmów każdej części ciała składa się zarówno z dobrych, pożytecznych, jak i złych, potencjalnie szkodliwych bakterii. Aby zachować zdrowie, niezbędne jest zachowanie równowagi pomiędzy różnymi mikroorganizmami.


Zaburzenia mikrobioty

Zaburzenia mikrobioty nazywamy dysbiozą. Dysbioza występuje, gdy mikrobiota przestaje być zrównoważona i traci swoje ochronne właściwości.

Równowagę mogą zaburzać rozmaite czynniki, między innymi stosowanie leków (głównie antybiotyków), stres psychiczny i fizyczny, zła dieta, osłabienie odporności.

Zaburzenia mikrobioty mogą powodować zmniejszenie ilości pożytecznych mikroorganizmów i zwiększenie ilości tych szkodliwych.
Zaburzenia równowagi mikrobioty mogą skutkować różnymi schorzeniami, między innymi dotyczącymi jelit, takimi jak zespół jelita drażliwego, a także chorobami alergicznymi, atopowym zapaleniem skóry, otyłością, cukrzycą typu 2, zakażeniami układu moczowego. 


Rola probiotyków

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiednich ilościach, mają działanie korzystne dla zdrowia gospodarza. O ile probiotyczne produkty spożywcze, czyli fermentowany nabiał, taki jak jogurty, pomagają w utrzymaniu zdrowej równowagi mikrobioty, leki probiotyczne takie jak Enterol® 250 zapobiegają dysbiozie, leczą i przywracają równowagę mikrobioty i przynosza ulgę w dolegliwościach.